Tiskárna CLP320

13.06.2012 01:04

Nedávno jsem byl postaven před volbu zprovoznit moji inkoustovou tiskárnu. Je zcela jasné že se mi při cenách nových tonerů protočily panenky, takže jsem tento nápad ihned zavrhnul. 

 

Jiné řešení bylo zakoupení nové, ale inkoust zasychá, a při mém vytížení tiskárny typu ...sem tam si taky hrknu... je inkoustová tiskárná nesmysl. Nezbývalo než se poohlédnout po Laserové tiskárně. 

 

Když laserovka, tak s barvou

Pokud se člověk zamyslí nad tím jestli vydat peníze za černobýlou tiskárnu pohybující se cenově kolem 1200,- Kč. Tak se zastaví také nad tím že jsou k mání i barevné tiskárny které nejsou cenově zas tak o moc dražší.

Mé oko tedy spolehlivě zabrousilo na vyhledávač cen:

www.zbozi.cz/?q=barevn%C3%A1%20laserov%C3%A1%20tisk%C3%A1rna&typ=nabidky&seradit=nejlevnejsi

 

Jakou vybrat?

Zaměření je asi všem jasné. Je to na doma, takže něco co tiskne trochu tišeji, kvalitně, to kdybych chtěl vytisknout nějakou fotku, nezlobí aď sofwarově či hradwarově, no a hlavně, a to je asi to nepodstatnější, tiskne levně.

SAMSUNG CLP-320 / CLP-320N /CLP-325W

 

Samsung CLP-320 Je za rozumnou cenu. Je to poměrně tichá LED Laser tiskárna. Co do detailu tisku je rozhodující kolik má tiskárna DPI (Dots Per Inch), z překladu bodů na palec čtvereční. Zde by asi platilo rčení " čím víc DPI, tím víc tiskárna ". SAMSUNG CLP-320/325 se může pochlubit s 2400x600 dpi, což sice není hodnota profi tiskáren ale na fotky to dostačuje. Fotky se doma tisknout stejně neoplatí, takže je to spíše jako nouzovka kdy fotku prostě potřebuji ihned.

Spolehlivost softwaru, neboli ovladačů a programů který je k tiskárně dodáván, spolu se spolehlivostí tiskárny jako takové, například zda se nezasekává papír a podobně, nijak jinak nelze určit, než že si člověk přečte recenze. Na to je asi nejlepší Heureka.cz: 

 https://tiskarny.heureka.cz/samsung-clp-320/recenze/

No a zbývá nám už pouze cena tisku, což je právě ten oříšek.

 

Náklady tisku

Ta se samozřejmě odvíjí od toho jak levně dokážete sehnat papír, a hlavně toner. Zde se nabízí několik variant

Celková náplň CLP-320/325 je:

3x Barevný cartridge - každý na 1000 ks stran při pokrytí 5% strany.

1x Černá cartridge - pokryje 1500 stran při pokrytí 5% na stránku.

 

Sada origo cartridgí, tedy 3+1, stojí od 3000,- Kč.  Neoriginální se dá sehnat již od 2700,- Kč. Pouze černá neoriginální barva je od 640 kč. Pak je zde možnost dosypat si toner do cartridge, což při nákupu plnící sady vyjde asi na 1700,- Kč.  Sada obsahuje plnící prášek a nezbytné čipy, které se musí vyměnit. 

Pokud by člověk tyto čipy nemusel kupovat, vyšlo by ho naplnění všech cartridgí pouze na 725,-Kč. Cena jedné barvy - toneru, se pohybuje od 181 kč za 1- naplňení, samozřejmě bez čipu, a bez čipu to jde také, startovací sada u SAMSUNGU CLP-320/325, se dodává s maximální náplní na vytištění 1000 stran.

Co je ale důležité, je že startovací sada nemá vůbec tyto čipy, a přesto tiskne.

 

Tisk bez čipů

Zde je také několik variant, ale pozor, jakákoliv z těchto možností je zásahem do elektroniky tiskárny, což znamená že přijdete o garanci, a riskujete poškození tiskárny neodbornou úpravou. Těm kteří neumí s pájkou, a neví co je to letování mikrospojů, nebo statická elektřina, vubec nedoporučuji.

Funguje to tak, že za startovací sadu odpočítává čip, který je v tiskárně. Tedy jen do té doby, dokud nedocílíte vytisknutí 1000 stran. Poté se čip zasekne a bude vyžadovat nákup nových cartridgí které už jsou pouze s čipy. Tyto čipy potom nahrazují právě ten čip který je v tiskárně. 

 

Jak na to

 

Celé je to o čipu, který je naletován na tištěné desce v tiskárně. V CLP-320/325 se vyskytuje čip 24C64WP, nebo zřejmě u novějších tiskáren čip 4256BWP. Pokud jste tedy ještě nevytiskly 1000 stran, lze odpočet zastavit. Znamená to že pokud jste zatím vytiskly pouze 990 stran, zbývá vám deset stran tisku. Po modifikaci sice tiskárna bude počítat dál až do 1000, a bude se také dožadovat nových cartridgí, ale po vypojení ze sítě (té elektrické :), se zresetuje zpět na těch 990 kterých tam bylo při modifikaci. Z toho plyne že čím dříve tento zásah bude proveden, tím vice stran do resetu vám zbyde.

 

Jak rozebrat tiskárnu je zde : 

www.youtube.com/watch?v=zNiSua7yTnE&feature=player_embedded

Postup se moc neliší, já tam mám o nějaký ten šroubek méně, ale v postatě je to stejné. Jediný pozor  by si člověk měl dát při rozebírání aby nezlomil nějaký ten plast. a samozřejmě před rozebráním by tiskárnu měl odpojit ze sítě. :)))

Desky se tké mohou lišit dle typu a výroby, ale čipy se na každe nacházejí, sic mohou být na odlišných místech.

 

Nyní je zapotřebí odletovat od desky pin - nožičku č7. Počítáme  proti hodinovým ručičkám. První je ten dole, úplně v levo.

 Nejlépe je najít si tenký drátek, třeba z autokáblu - to je ten z mnoha slabými drátkami místo jednoho tlustého. Poté ho provléci pod sedmou nožičkou a mikropájkou nahřát cín na nožičce a pomalu ji nadzvednout tak, aby jsme j neulomily. Doporučuji multimetrem zkontrolovat že se nám opravdu nikde nestýká s deskou nebo něčím jiným. Potom je zapotřebí proletovat 7 - 8 nožičku mezi sebou. Výsledek by měl vypadat asi takto.

Tento brázek je z webu, já jsem to proletoval tím tenkým drátkem mezi sebou, a pak zbytek drátku odstřihnul.

Opět doporučuji změřit, než to zadeklujete.

 

Hotovo

Nyní tiskárnu připojíte a můžete si vytisknout testovací stránku s počtem vytištěných stran. Nevím zda jde pouze ta jedna strana. Mně to vždy vytiskne 3. Dvě s textem a jednu s obrázkem. Dělá se to tak, že po několik vteřin podržíte ten červený knoflík až se rozbliká dioda. Potom zmáčknete nějaký jiný nebo ten stejný jednou, a ono to vytiskne tu stránku s těmi informacemi o tisku a stavu náplní. Zkuste vytisknout nějaké stránky a znovu si vytisknite ty informace. Měly by narůstat, což je normální. Nyní tiskárnu odpojte z elektriky, stačí pár vteřin. Připojte zpět a znovu si vytisknite informace o stavu. Hodnoty by se měly vrátit zpět na ty, co tam byly když jste to modifikovali čip.

 

Teď už stačí jen kupovat toner a dosypávat a dosypávat. ; )

 

Ještě rada a varování

Pro ty kteří mají SAMSUNG CLP-325W - To jest pro model s Wifi, mám smutnou správu. Tato modofikace funguje, ale podle zpráv by měla odstavit možnost měnit nastavení Wifi, podle jiných wifi nepůjde vůbec. Tudíž to moc nedoporučuji.

Pro ty kteří již vytiskly vic jak 1000 stran je zde možnost zakoupení jiného čipu a přeletování. Pokud zvolíte jiný čip, musí být naprogramováný. Pokud nebude budete si ho muset naprogramovat, postup byl někde na youtbe. Přeletování tohoto čipu je ale docela složité, vzhledem k mikrospojům.

 

Informace jsem čerpal zde, (bohužel vše v ENG) :

fcartegnie.free.fr/lines/?p=25